Mine næste rejsemål

Den perfekte spisebordsstol

Jeg har fundet en række stole, i det der er buddet på hvad jeg vil kalde for en perfekt spisebordsstol. Min definition af en perfekt spisebordsstol, er en stol der er af høj kvalitet, tidsløst design, med optimal siddekomfort og er tro imod den danske design (Se lige bort fra Eames stolen – Den er medtaget, fordi at den historiske værdi er så høj). Jeg kan på baggrund af at have sat i alle stolene og selv ejer flere af dem, skrive under på at de alle er stole, som hver især indfrier mine krav for en perfekt spisebordsstol. Personligt er jeg mest til Arne Jacobsens møbler, da mixet mellem aluminiums benene og de velkendte træskaller, gør stolene ikoniske og tidsløse i forhold til det moderne hjem, såvel et hjem der er indrettet i et tidligt-dansk design, fra dansk designs guldperiode i midt 1900-tallet.

Ud over de velkendte stole af Arne Jacobsen, der ud over samlingen ovenfor af spisebordsstole, også rummer spisebordsstolene i model “Tungen” og “Munkegaardsstolen”, har jeg også vist en række andre stole frem, som også frembringer visionen omkring det veludførte danske design. Først og fremmest er der folkestolen af Børge Mogensen, der ligesom navnet, fremgiver at det fra Børge Mogensens side, var en stol der var lavet til folket. Præcis ligesom hans række af møbler, der blev lavet i samarbejde med med FDB – Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger – Det vi idag kender som Coop, hvor man fortsat kan få en række af FDB møblerne. Heriblandt en anden nævnt stol, som de fleste nok har set før – FDB stolen fra Poul M. Volther, der også på mange måder er en stol der blev lavet til folket. Her bringer man det minimalistiske sammen med høj kvalitet og fantastisk design.

Y-Stolen af Hans J. Wegner, er ligesom Poul Kjærholms PK1, stole i den dyre ende. Men her får man virkelig en spisebordsstol, som viser hvad de danske møbelarkitekter kunne i 1900-tallet. Poul Kjærholm er kendt for hans yderst eksklusive stole af meget høj kvalitet, hvilket man kan se er gået igen igennem PK1, hvor Wegner med sin Y-stol og en række andre møbler, viste hvad man kunne præstere med træ, i samarbejde med Carl Hansen & Søn. Det samme har man set ved andre designere, herunder Finn Juhl og hans samarbejde med Niels Vodder, samt Kaare Klint. Dette kommer også frem i den nævnte stol af Kai Kristiansen, hvor det i høj grad var træet, der var det bearbejdende materiale.

Til sidst, er der den velkendte stol fra Charles & Ray Eames. De fleste kender den nok, pga. de efterligninger der er lavet af den, som bliver solgt i blandt andet Bilka og Jysk. Men de er altså skabt på baggrund af denne fantastiske original, som førhen var skabt i glasfiber og nu plastik. Stolen er definitionen på et fantastisk håndværk og godt valg af materialer, som har udmøntet sig i, at stolen idag er en af de kendteste spisebordsstole på verdensplan.

Stolene er således:

Børge Mogensen, Folkestolen – Arne Jacobsen, Myrestolen – Hans J. Wegner, Y-stolen – Arne Jacobsen, Mågestolen

Arne Jacobsen, 7’eren – Poul Kjærholm, PK1 – Arne Jacobsen, Grand Prix – Poul M. Vother, FDB stolen

Charles & Ray Eames, DSW – Arne Jacobsen, Dråben – Kai Kristiansen, Model 42 – Arne Jacobsen, Hammerstolen

Photobucket

Ingen kommentarer endnu

Har du nogle gode ting at bidrage med, til mit blogindlæg? Så er du velkommen til at komme med det i en kommentar her! :-) - Jakob

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mine næste rejsemål